Network Nedir ?

 

 

 

 

NETWORK’ E GİRİŞ

·         Network nedir ?

·         Günümüzde Network

·         Networkü oluşturan donanımsal bileşenler

·         NIC nedir ?

·         Networkte bulunan uygulamalar

 

Network Nedir ?

Network 2 den fazla bilgisayarın birbiri ile iletişim halinde olmasıdır. Bu iletişim local veya internet üzerinden farklı bölgelerdeki 2 bilgisayarın arasında olabilir.

Bir den fazla bilgisayarların local olarak aynı yapı içinde birbiri ile haberleşiyor olması ciddi

faydalar ve kolaylıklar sağlar. Bilgi, yazılım, donanım paylaşım, cihazların yönetim kolaylığı gibi .

Çoklu cihazların bulunduğu ortamlar da network kurulması zorunlu hale gelmiştir.

 

                                        



 

       Günümüzde Network

 

Networkler bu güne kadar, 1 den fazla bilgisayarın haberleştiği, veri transferi yapabildiği bir yapı olarak tanımlanmıştır. Bu gün ise network teknolojilerinde gelişmesi ile gelinen son noktadan dolayı bildiğimiz network tanımı ve kavramı yetersiz kalmıştır.

Artık bilgisayarlar ile birlikte, insanlarda, aynı alt yapıyı kullanarak birbiri ile haberleşebiliyorlar.  Bu haberleşme, network alt yapısını kullanarak ses, görüntü transferinin de yapılmasını kapsamaktadır.

  

 

                 Networkü Oluşturan Donanımsal Bileşenler

 

 

·         Hub

 

En basit network cihazıdır. Kendisine bağlı olan bilgisayarların ve network özelliği olan cihazların birbiri arasında bağlantı kurmasını sağlar. Hub a bağlı olan cihazların hepsi aynı yolu kullandığından dolayı network bağlantı hızı yavaştır.

 



 

·         Switch

 

Kendisine bağlı cihazlara, adından da anlaşılacağı gibi anahtarlamalı bir yol sunar. Fiziksel olarak birbirlerine çok benziyor olmalarına rağmen Hub ile kıyaslandığında en önemli farkı budur.  İki bilgisayar kendi arasında haberleşirken başka bilgisayarlar da hattın anahtarlamalı kullanılmasından dolayı kendi aralarında iletişime geçebilirler. Bu sayede Hub a göre daha yüksek bir performans sağlanacaktır.

 



 

·         Router

 

Route yön router da yönlendirici demektir. Bir ağ aktif donanımı olarak da router yönlendirme işlemi yapmaktadır. Ağ daki bilgisayarların yönlerini bulmalarına klavuzluk eder. Bir başka deyişle ağdaki ip paketlerini bir networkten başka bir networke taşımaya yarayan cihazlara Router denmektedir.

Router lar 4 bileşenlerden oluşurlar.

1-      Rom

2-      Ram

3-      Motherboard

4-      Cpu



 

 

·         Gateway

 

Bir ağ geçidi, farklı iletişim kurallarını kullanan değişik türdeki ağları birbirine bağlayan gelişmiş yönlendirici cihazlardır. Tıpkı yönlendiriciler gibi iletişim kuralları yani protokoller kullanılarak ağ birimleri arasında haberleşme sağlanır. Yönlendiriciler aynı protokoller arasında iletişim kurarken ağ geçitleri farklı protokoller arasında da iletişim sağlayabilir.

 

 

 

 

 

Ağ protokolleri bilgisayarlar ve ağ cihazlarının anlaşabilmesi için standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Verinin ağ üzerinde nasıl paketleneceğini nasıl iletileceğini ve hata denetiminin ne şekilde paketleneceğini belirler.

 



 

·         Repeater

 

Kablo üzerinde zayıflayan sinyallerin güçlendirilerek hedef adrese sinyallerin ulaşmasını sağlayan aygıttır. Çünkü her kablonun belirli bir taşıma mesafesi vardır. Eğer kaynak adres ile hedef adres arası kullanılan kablonun taşıma mesafesini uzaklık olarak aşıyor ise repeater kullanılmalıdır.

 

Bunun yanı sıra günümüz teknolojisinde özellikle şirketlerde kablosuz teknolojisi yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı internet bağlantısını repeater kullanarak kilometrelerce mesafelere uzatmak mümkün olmaktadır. Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere uzak 2 networkü acces point teknolojisi ile iletişime geçirebilmekteyiz.

 

 

 


 

·         Firewall

 

Türkçesi Güvenlik Duvarı anlamına gelen firewall özel ağlar ve internet arasında 2 yönde de istenmeyen trafiği engelleyen yazılımsal ve donanımsal sistemdir. Bir çok farklı filtreleme özelliği ile bilgisayar ve ağın gelen ve giden paketler olmak üzere internet trafiğini kontrol altında tutar.

Firewall ların verimli bir şekilde çalışabilmesi için internet ve özel ağ arasındaki tüm trafiğin firewall üzerinden geçmesi gerekmektedir. Gerekli izinlerin, yetkilerin kısaca erişim listelerinin düzgün bir strateji kullanılarak hazırlanmış olması gerekmektedir.

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yandex Mail IMAP ve POP3 Ayarları